maandag , 25 juni 2018
Home > Gezelschapsspellen > Bordspellen > Hacienda: meerdere strategieën leiden tot de overwinning
Hacienda: meerdere strategieën leiden tot de overwinning

Hacienda: meerdere strategieën leiden tot de overwinning

In Hacienda eis je landgoederen op, waar vandaan je kuddes dieren naar de markt brengt. Daar verdien je geld mee. Met dit geld koop je nieuwe opties op land en dieren, of bouw je haciënda’s en kunstmatige meren om de waarde van je bezittingen te vermeerderen.
Tijdens het spel wordt maar op twee momenten de punten geteld. Daardoor heb je rustig de tijd om jouw imperium op te bouwen. Het spel kan echter sneller gaan dan verwacht. Het speelbord heeft twee zijden. De symmetrische zijde is geschikt voor beginnende spelers, terwijl het asymmetrische speelveld een goede uitdaging voor gevorderde spelers biedt.

Kuddes, landgoederen of markten?
Om het spel te winnen zijn een goede financiële planning en logistiek talent vereist. Hacienda is een erg leuk spel dat je na een paar keer spelen nog steeds graag doet. Zeker doordat het bord twee verschillende speelzijden heeft blijft het spel interessant. De eerste keer dat je het spel speelt is niet meteen duidelijk welke tactiek je het beste kunt gebruiken, maar gaandeweg leer je Hacienda steeds beter kennen.
Er zijn meerdere strategieën die tot de overwinning kunnen leiden. Ga je voor één grote kudde met dezelfde dieren, geef je de voorkeur aan je landgoed boven je kudde of probeer je zoveel mogelijk markten te bereiken met je kuddes? Er zijn veel manieren het spel te spelen, maar je moet niet je tegenstanders uit het oog verliezen. Als je even niet oplet kan het zomaar zijn dat ze de weg voor je blokkeren. Je mag een beperkt aantal acties per beurt uitvoeren, die uiteraard nooit toereikend zijn voor je grootse plannen. Het is dus noodzakelijk dat je tactische en strategische keuzes maakt, maar ook je bronnen goed beheerst.

Een klein minpuntje is een drukfout op de scorekaart. Elke speler krijgt een scorekaart met daarop alle mogelijke acties die zij in een beurt mogen uitvoeren en op de achterzijde staat de puntentelling. Zo kun je in de gaten houden hoever je bent. De puntentelling op de scorekaart komt echter niet helemaal overeen met de telling in de handleiding. Dit leidt tot de nodige verwarring. Daarom is het aan te raden van tevoren af te spreken de puntentelling uit de handleiding aan te houden.

In Hacienda eis je landgoederen op, waar vandaan je kuddes dieren naar de markt brengt. Daar verdien je geld mee. Met dit geld koop je nieuwe opties op land en dieren, of bouw je haciënda's en kunstmatige meren om de waarde van je bezittingen te vermeerderen. Tijdens het spel wordt maar op twee momenten de punten geteld. Daardoor heb je rustig de tijd om jouw imperium op te bouwen. Het spel kan echter sneller gaan dan verwacht. Het speelbord heeft twee zijden. De symmetrische zijde is geschikt voor beginnende spelers, terwijl het asymmetrische speelveld een goede uitdaging voor gevorderde spelers…

Review Samenvatting

Rapportcijfer - 8

8

Samenvatting: Een leuk en uitdagend spel waar de nodige tactiek bij komt kijken. Geluk is een kleine factor. Er is geen vaste methode waarmee je gegarandeerd wint, verschillende manieren kunnen je allemaal de meeste punten bezorgen.

Gebruikers Rating: Nog Geen Ratings !
8

Over: Paul

Bordspellen, kaartspellen, dobbelspellen of een leuke computergame? Het maakt mij niet uit wat je me voorschotelt, ik vermaak me prima. Zolang het maar in het gezelschap van vrienden is.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>